BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖRGÜTÜ’NÜN KURULUŞUNUN 65. YILDÖNÜMÜ.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Birleşmiş Milletler Örgütü’nün kuruluşunun 65. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

TBMM Başkanı Şahin’in mesajı şöyle:

“Terör başta olmak üzere dünyamızın çeşitli bölgelerinde yaşanan açlık, yoksulluk, salgın hastalıklar ve çevre felaketleri gibi küresel sorunlar, tüm ülkelerin ortak işbirliğini zorunlu kılmaktadır.

Bu nedenle İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünya üzerinde barışı sağlamak ve korumak, milletler arasında ilişkileri geliştirmek amacıyla üye ülkelerin ortak iradesiyle Birleşmiş Milletler Örgütü kurulmuştur.

Birleşmiş Milletler, çatışmaların önlenmesi, barışın tesisi ve korunması, ihtilafların barışçı yollarla çözümlenmesi kapsamında yürütmekte olduğu faaliyetlerle güvenlik ve istikrarın sağlanmasına kurulduğu günden beri önemli katkılarda bulunmaktadır.

Ayrıca, ekonomik, sosyal ve insani konulardan, silahsızlanma ve kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi çabalarına kadar her alanda uluslararası işbirliğinin merkezinde yer almaktadır.

Köklü ve zengin birikimiyle Türkiye de, barışa önem veren bir ülke olarak, kurucu üyesi bulunduğu Birleşmiş Milletler Örgütü’nün belirlediği ilke ve amaçlar doğrultusunda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmektedir.

Medeniyetlerin buluşma noktasında yer alan ülkemiz, Aziz Atatürk’ün hepimize göstermiş olduğu “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” hedefi doğrultusunda dünya milletlerinin barışı ve huzuru için yoğun gayret göstermektedir.

Ülkemize gösterilen güven ve inancın ifadesi olan 2009-2010 BM Güvenlik Konseyi geçici üyelik görevi, sorumluluklarımızı daha da artırmıştır.

Türkiye, barış güçlerine verdiği destekten insani yardıma, az gelişmiş ülkelerin kalkınmasından medeniyetlerin ittifakına kadar uzanan BM’nin çeşitli faaliyetlerine aktif biçimde katılmaktadır.

Ülkemiz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bölgesel ve küresel barış ve istikrarın korunmasına etkin biçimde katkı yapmayı sürdürecektir.

Bu düşüncelerle, BM Örgütü’nün öncülüğünde, insanlığın barış, huzur ve güven içinde yaşayacağı bir gelecek dileğiyle Birleşmiş Milletler’in 65. kuruluş yıldönümünü kutluyorum.” dedi.

Tags: ,


Leave a Reply